Aflossingsvrije hypotheek

Met de aflossingsvrije hypotheek moet u pas aflossen op het moment dat u uw huis verkoopt.

Met deze hypotheekvorm betaalt u alleen rente, welke aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De aflossingsvrije hypotheek wordt meestal tot ongeveer 75% van de executiewaarde van de woning verstrekt. Door de stijgende woningprijzen zal het risico wat de bank loopt jaarlijks afnemen.

Aan het einde van de looptijd blijft de hypotheekschuld bestaan. U moet zelf zorgen voor aflossing of de hypotheek verlengen. In dat geval zal de hypotheekrente niet meer aftrekbaar zijn. Tijdens de gehele looptijd betaalt u lage maandlasten. U betaalt alleen rente over de lening.

Wat zijn de voordelen?
Doordat u niet aflost en ook geen kapitaal opbouwt om af te lossen, zijn uw maandelijkse lasten veel lager dan wanneer u wel aflost.

Wat zijn de nadelen?
Het niet aflossen geeft een behoorlijk risico en u blijft een hypotheek houden totdat u het huis verkoopt.Zolang u in uw huis blijft wonen komt u nooit uit de schulden.

Voor wie?
Een gehele aflossingsvrije hypotheek is interessant wanneer u een slechts klein gedeelte van de waarde van uw huis in hypotheek geeft om bijvoorbeeld extra geld voor een aan- of verbouwing vrij te maken.Omdat u dit geld weer in het huis steekt stijgt de waarde van het onderpand.

Een andere bekende vorm is wanneer mensen op latere leeftijd gaan verhuizen naar een kleinere woning en een behoorlijk gedeelte eigen geld inbrengen.

En in het nieuwe belastingplan?
In principe niet anders dan een andere hypotheekvorm. Let wel op dat wanneer u een hypotheek neemt en het geld gebruikt voor bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwe auto, de rente dan niet meer aftrekbaar is van de inkomstenbelasting.

In de nieuwe belastingwetgeving blijft de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar. Blijft u dus in de toekomst met een restschuld zitten en wilt u hier een hypotheek op houden, dan is de rente hiervoor niet meer aftrekbaar.

Heeft u vragen over de aflossingsvrije hypotheek? Bel naar 020 - 667 41 57 of vul het contactformulier in.