Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u maandelijks een vast bedrag. Dit bedrag is opgebouwd uit rente en aflossing. In het begin betaalt u veel rente en weinig aflossing. Aan het einde van de looptijd van deze hypotheek is dit net andersom. Dan betaalt u nog steeds maandelijks hetzelfde bedrag alleen bestaat dit dat uit een groot deel aflossing en een klein deel rente.

Bij een looptijd van 30 jaar heeft u na ongeveer 22 jaar de helft afgelost. Uw netto maandlast zal in het begin, omdat u maandelijks veel rente betaalt, en daarom relatief veel van uw maandbedrag van de fiscus kunt terugkrijgen, laag zijn. De annuïteitenhypotheek was vroeger een van de meest voorkomende vormen.

Met de komst van allerlei andere hypotheekvormen is deze oude en simpele hypotheek van zijn eerste plaats verdreven. Dit komt mede doordat andere hypotheken op de lange termijn fiscaal veel interessanter zijn.

Tijdens de looptijd betaalt u bruto een vast maandbedrag, dat in het begin vooral bestaat uit (aftrekbare) rente en later steeds meer uit aflossing. Tijdens de looptijd lost u af, waardoor uw hypotheekschuld daalt. Doordat u steeds meer gaat aflossen per maand, daalt uw hypotheekschuld op het eind snel.

Wat zijn de voordelen?
Zekerheid. Tijdens de looptijd lost u immers al langzaam uw schuld af. U kunt dus achteraf niet met een torenhoge schuld blijven zitten.

Wat zijn de nadelen?
Hoewel de constructie flink populair is geweest, moet u tegenwoordig met een aantal flinke minpunten rekening houden. U profiteert veel minder van het belastingvoordeel dan bij enige andere hypotheekvorm. Daardoor is de annuïteitenhypotheek over de gehele looptijd netto meestal een stuk duurder dan een andere vorm.

Voor wie?
Heeft u een relatief laag inkomen, maar een goed toekomstperspectief, dan kunt u overwegen om annuïteitenhypotheek af te sluiten.

Bijvoorbeeld een jonge man of vrouw, aan het begin van een loopbaan, nu nog alleenstaand. Met de annuïteitenhypotheek kunt u nu profiteren van lagere maandlasten. Op het moment dat u meer gaat verdienen kunt de dan stijgende maandlasten makkelijk aan.

En in het nieuwe belastingplan?
Deze hypotheekvorm geeft in feite geen extra beperkingen of mogelijkheden bij het nieuwe belastingplan.

Heeft u vragen over de annuïteitenhypotheek? Bel naar 020 - 667 41 57 of vul het contactformulier in.